Fåglar kring människor och tankar är en diktsamling skriven av en kvinnlig poet som, mycket till sin egen förvåning, hamnar i fågelskådarnas mansdominerade sfär. Dikterna handlar lika mycket om fågelskådandet som om fåglar, lika mycket om beskrivandet som det beskrivna. Genom samlingen går också ett stråk av saknad.
Merit Åhs Janbrink (född 1975) kommer från Ljusnarsberg i Bergslagen och är numera bosatt i Arboga. Fåglar kring människor och tankar är hennes tredje diktsamling. Hon debuterade 2010 med Blå slagg på marken och 2015 kom Skymningsfåren.
Merit Åhs Janbrink FÅGLAR KRING MÄNNISKOR OCH TANKAR
Dikter. 113 s. Danskt band. Kulofri Förlag, 2. tr., 2019. Pris: 110 kr.
ISBN 9789198305357
Köp via Bokbutiken
Lyssna på Mats Ottossons intervju med Merit Åhs Janbrink i Naturmorgon.
Naturmorgon, Sveriges Radio / P1, 18 mars 2018
Att poeten Merit Åhs Janbrink från Arboga gett ut en diktsamling om fåglar betyder inte att hon självklart betraktar sig själv som fågelskådare, eller ens fågelintresserad.
– Det är ett nästan-intresse. Men det växer ju, det gör det.
Redan från början var det något som kändes lite obekvämt med fågelskådning, för Merit Åhs Janbrink från Arboga. Hon både ville och ville inte.
– Jag tror att den okunskapen och halvintresset varit en förutsättning för att jag skulle kunna skriva just den här boken, berättar hon för Mats Ottosson under en promenad längs Arbogaån.
”Fåglar kring människor och tankar” heter boken som kom förra året, och som vi tog upp i Naturmorgons bokprat i december 2017 (se länk här nedan). Det är den tredje diktsamlingen av Merit Åhs Janbrink, och den första som har fåglar som ett genomgående tema.
Bekantskapen med fåglarna grundlades i hennes ungdom. Merit (själv kulturvetare) umgicks med ett gäng fågelskådande naturvetare och följde med dem till Ottenby och Angarnsjöängen och liknande. Hon deltog utan att riktigt dras in i händelsernas centrum, hennes roll blev att lika mycket iaktta fågelskådarna som att iaktta fåglarna.
– Jag hittade min egen åskådarposition lite bredvid de andra åskådarna.
När hon var ute på egen hand utan fågelbok och kikare gjorde hon egna beskrivningar av fåglarna hon såg, utan att egentligen kunna något, och kanske kan man se dessa anteckningar som ett första steg på vägen mot fågelpoesin; ett slags utkast till dikter.
Sen har relationen till fåglarna djupnat med åren.
– Det är nog inte kalla fakta jag är intresserad av utan det man tänker om fåglarna. Man tenderar ju att läsa in saker i deras beteende som kanske säger lika mycket om ens eget stämningsläge för stunden.
Att just fåglar lockar till den sortens tankar beror, menar Merit, kanske på att de så tacksamt låter sig användas som symboler. Man kan se nån sorts frihet i dem, detta att de flyger utan gränser, men samtidigt förmedlar de stabilitet.
– Vilken dag man än haft är en blåmes alltid en blåmes. Det är något tryggt med att fåglarna alltid finns där, som en fond som man kan räkna med.
Det låter som om du tycker att vardagliga fåglar är minst lika viktiga som ovanliga fåglar?
– Jag tar mer tacksamt emot de fåglar som kommer till mig och förgyller vardagen. Den bästa fågeln är den som man får syn på.
– Men sen blir jag förstås jätteglad när jag får syn på något nytt också.
Och recensionen i december 2017.
”En diktsamling om fåglarna och fågelskådandet, om känslan av att vara poet bland naturvetarna, kvinna i en mansdominerad fågelskådarvärld och en drömmande människa i en tekniskt orienterad värld. Man riktigt känner hur hon står där med krysslistan och kikaren, redo att delta i jakten, fånga bytet, men råkar fånga ögonblicket istället. ”en potentiell rapphöna, mitt i siktet, mitt i krysset. Kanske ett irrationellt beslut, men jag sänker pennan och låter den löpa.”
Naturmorgon, Sveriges Radio / P1, 16 dec 2017
Fåglar kring människor och tankar är Merit Åhs Janbrinks tredje diktsamling, men den första som kretsar kring fåglar och fågelskådning. Merit Åhs Janbrink lyckas vrida och vända på perspektiven så att man till slut knappt (vet) vad som är upp eller ned. Orden är valda med knivskarp precision och inte sällan kommer man på sig själv med att fundera över versernas betydelse. Många gånger utgår de från en viss fågelart vars karaktäristik blir den centrala meningen ställd mot något helt annat i livet. Ofta på ett oväntat sätt.
En bok full av dikter att återvända till, som Kråkan:
varken sånglärkan eller ladusvalan
utan kråkan
för att den stannar kvar
och håller bonden sällskap
vintern igenom
Niklas Aronsson, Vår Fågelvärld (4/2017)